
Pascal Steenbakkers
Pascal Steenbakkers is specialist brandveiligheid & hoogbouwconstructies bij Arup en in die functie betrokken bij veel nationale en internationale vaak complexe projecten. In 2001 studeerde hij af aan de TUDelft en ging hij aan de slag bij Skidmore Owings & Merrill in Chicago als specialist voor constructieve brandveiligheid en werkte hij aan diverse hoogbouwconstructies op basis van Amerikaanse en Europese regelgeving. Tevens heeft hij daar een grote bijdrage geleverd bij de totstandkoming van het FEMA 403 WTC Building Performance Study. Daarna ging hij bij Arup in Londen aan de slag. Sinds 2008 is Pascal terug op eigen bodem bij Arup in Amsterdam en werkt hij als projectdirecteur en technisch specialist voor brandveiligheid van hoogbouw- en houtconstructies.
Voor Arup werkte hij aan diverse hoogbouwprojecten in Londen aan The Shard (309m), One Canada Square (235m), 52 Lime Street (190m), in Beijing aan het CCTV gebouw (234m) en recent aan The Grace in Den Haag (180m). Allemaal complexe hoogbouw projecten waar brandveiligheid een essentiële voorwaarde is. Voor het project Haut (73m), het eerste houten appartementengebouw in Amsterdam dat op 16 maart aanstaande officieel opgeleverd wordt, was hij is verantwoordelijk voor het ontwerp van de brandveiligheid, het opstellen en de afstemming van gelijkwaardigheden in het gebouw in nauwe samenwerking met de veiligheidsregio, opdrachtgever en andere stakeholders. Het innovatieve ontwerp houdt rekening met aanvullende brandrisico’s van de houten draagconstructie en heeft het mogelijk gemaakt dit fantastische en duurzame gebouw te ontwikkelen.
Pascal is lid van de NEN Commissie voor Fire Safety Engineering 351 007 en de nieuwe werkgroep brandveiligheid van houtconstructies. Tevens was hij rapporteur voor de NTA4614 Convenant Hoogbouw voor de constructieve brandveiligheid en betrokken bij de afstemming daarvan met de praktijkrichtlijn Hoogbouw.
Lezing
De lezing “ Bewuste keuzes voor brandveiligheid in duurzame hoogbouw” vat de kennis en opgedane ervaring van Pascal samen met specifiek aandacht voor de aansluiting op Nederlandse regelgeving en Eurocodes en de aanvullende eisen die gesteld worden door investeerders en verzekeraars voor hoogbouw. De huidige regelgeving geeft onvoldoende prestatie eisen weer voor hoge gebouwen met duurzame oplossingen. Met hulp van risico analyses en brandscenario’s worden gevoeligheden en mogelijke oplossingen in kaart gebracht. Op deze manier kunnen te nemen maatregelen worden afgestemd op de risico’s en geïntegreerd worden in het gebouw. Deze analyses, de basis voor brandveiligheid en internationale richtlijnen zijn hierbij belangrijke hulpmiddelen om in het kader van gelijkwaardigheid bewuste keuze te maken voor brandveiligheid.
Met zijn jarenlange ervaring en pragmatische visie weet Pascal op een slimme en integrale wijze hoogbouwconstructies brandveilig te ontwerpen. Zijn aanpak draagt bij tot het succesvol tot stand komen van duurzame en brandveilige hoogbouwconstructies waarin ook architectuur, functionaliteit en economische investeringen optimaal tot hun recht komen.
.